Historie

Geschiedenis van ‘t Sant

De geschiedenis van dit stukje Katwijk gaat terug naar de ontginning van ’t Sand, na het sluiten van de Rijn na circa 1150 en vóór 1213. Het betrof hier waarschijnlijk een groot riviereiland, waar aan beide kanten een tak van de Rijn langs stroomde. De oostelijke tak is afgesloten en dichtgeslibd. De Vliet in ‘t Sand loopt recht en is daar dus gegraven. In 1398 werd het Landgoed ’t Sand een aparte hoge en lage heerlijkheid (ambacht). In 1625 werd het afgescheiden van Oegstgeest en toegevoegd aan Katwijk. ’t Sand lag op een uiterwaard, waarvan het noordelijke deel, de huidige Kwakelwei, eigendom was van de abdij van Rijnsburg. Het huis ’t Sandt was in feite een kleine burcht. Deze werd gebouwd tussen 1250 en 1350.
Het grootste deel van de geschiedenis was de burcht in handen van de familie Van Wassenaer. Deze machtige adellijke familie kwam in 1340 in het bezit van de beide Katwijken en het Sant, maar er zijn ook andere eigenaren geweest waaronder prins Maurits en Frederik Hendrik van Nassau.

Het Hof van Katwijk

Rond 1700 wordt er een nieuwe buitenplaats gerealiseerd, Het Hof van Katwijk aan de Overrijn. Deze buitenplaats is nog grotendeels intact en kennen wij momenteel het beste als De Wilbert. Inclusief het Heerenhuis als buitenhuis en het Heerenschoolbos als bijbehorend lusthof. Het buitenhuis ligt aan de Overrijn. De tuinen erachter werden mooi symmetrisch aangelegd volgens de Hollands-Classicistische stijl die toen helemaal in de mode was. Later, rond 1800, zijn de tuinen uitgebreid en ontwikkeld tot een Engelse landschapstuin. In 1831 werd de buitenplaats verkocht aan de baron van Wijckersloot. Hij stichtte hier een Katholiek gymnasium, het vermaarde Sint Willibrorduscollege. Het missiecollege bleef bestaan tot 1963, waarna het fuseerde met het Franciscaner College in Venray. Daarna werd in het gebouw het huidige verpleeghuis “De Wilbert” gevestigd, waarmee de naam van Willibrord verbonden bleef aan Katwijk aan den Rijn.

De naast De Wilbert-complex gelegen Kwakelwei heeft van oudsher een agrarische bestemming gehad. Er bevinden zich momenteel onder andere een kas en diverse schuren en opstallen. Het gebied biedt een unieke kans om hier voor de Katwijkse inwoners een aantrekkelijke groene longfunctie te genereren. Om zodoende het kleine eiland tussen de Oude Rijn en het Additioneel Kanaal een nieuwe en vitale toekomst te geven.